Nova Rock 2016 – élménybeszámoló

Red Hot Chili Peppers Novarock 2016

Mindig nehéz szavakba önteni, hogy milyen is volt egy Red Hot Chili Peppers koncert, így csak idedobálom rendezetlenül a gondolataimat.

Josh Klinghoffer egyre jobb, nagyon szép dolgokat játszik, végre nem csak sikálja a gitárt, hangok is kijönnek onnan. Cserébe halk, már már zavaróan halk. A tegnapi koncerten voltak olyan pillanatok (pl a Californication vagy az Under The Bridge alatt), amikor szinte nem is lehetett hallani, pedig 15-20 méterre voltunk a színpadtól. Alapvetően az egész koncert túl halk volt, az előttük lévő zenekarok szinte letépték az ember fejét, de ez valahogy pont a lényegnél elmaradt.

Emiatt van is egy kis csalódottság bennem, hiszen a zágrábi koncerten szinte a belső szerveimet is kiszedte a hangerő, pedig a koncert maga zseniális volt. A setlist jó volt (bár ha koncerten vagy, minden dalnak örülsz, és nem fog zavarni, hogy nincs mondjuk If You Have To Ask, mert biztos lesz valami ami kárpótol), előkerült a She’s Only 18, voltak új dalok, amik remekül szólnak élőben (még a a The Getaway is zseniális volt, pedig nem nagyon vagyok elájulva attól a daltól), 3 év után visszatért a Tell Me Baby, és ott volt az Ethiopia, amit annyira nem szeretek, de fergeteges amit Josh a végén művelt. Ezek mellett Josh kétszer is szólózott, ami nem volt megszokott ezen a turnén, megérte kicsit elázni azért, hogy Josh eljátssza a Raint, az Iggy Pop feldolgozást pedig még kicsit meg is könnyeztem.

A zenekar többi tagját nem nagyon említettem meg, mert nem is nagyon lehet, mindenki azt csinálja amihez ért, Flea továbbra is egy őrült, aki kézen állva jön vissza a ráadásra, Anthony szokás szerint keveset beszélt, és hajlamos elfelejteni a dalszövegeket, Chad pedig Chad. És én pont így szeretem őket. Jöhet a visszaszámlálás a budapesti koncertre.

Setlist:

01. Intro Jam
02. Can’t Stop
03. Dani California
04. Scar Tissue
05. We Turn Red
06. Snow ((Hey Oh))
07. Ethiopia
08. Nobody Weird Like Me
09. Rain (The Beatles cover) (Josh szóló)
10. Dark Necessities
11. She’s Only 18
12. Tell Me Baby
13. The Getaway
14. Californication
15. By the Way

Ráadás
16. Tonight (Iggy Pop cover) (Josh szóló)
17. Under the Bridge
18. Give It Away + 2 perc outro