CNN interjú Flea-vel, magyarul!

Pár napja töltötte be Flea az 50-et, ebből az alkalomból készített a CNN egy interjút a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosával. Ezt az interjút most Verának köszönhetően magyarul olvashatjátok.

A Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa, Flea Michael Balzary a CNN-nel beszélgetett az 50. születésnapján.
Denise Quan, CNN – 2012. október 17.

Október 16-án volt Flea 50. születésnapja, és a Red Hot Chili Peppers ikonikus basszusgitárosa egy rendezvénnyel ünnepelte életét, és az élete középpontjában álló célt, hogy visszaadjon valamit a közösségnek.

Kedden vendéglátók hada szorgoskodott Flea los angeles-i házának udvarán egy olyan rendezvényre készülve, mely egyszerre volt szülinapi buli és adománygyűjtés a 11 éve létesített nonprofit Silverlake Zeneiskola számára, melynek ő volt az egyik társalapítója.

Flea rocksztárosan túlzásokba eső korszaka egyértelműen lezárult — hacsak nem számítjuk ide a csendes árverést, ahol egy patkányt ábrázoló Banksy kép 100.000 dollárért kelt el, és élénk licitverseny alakult ki Owen Wilson színész, Ben Harper zenész és Rick Rubin producer között egy színes kasmír takaróért, melyet végül 2.250 dollárért vittek el.

Nem sokkal vendégei érkezése előtt Flea visszatekintett élete első félszáz évére — mely legalább olyan színes volt eddig, mint az a kasmír takaró, ami miatt akkora perpatvar alakult ki a csendes aukció alatt.

A Red Hot Chili Peppers-szel hét Grammy-t nyert, úttörője volt a funkkal és rappel átszőtt új rock stílusnak, leküzdötte a drogfüggőséget, beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be. Az együttes nélkül pedig abban talált személyes célt és örömöt, hogy visszaadhat ebből valamit.

CNN: Boldog születésnapot, Flea! 50. Milyen érzés?

Flea: Kitűnő! Felébredtem reggel és egész egyszerűen hálát éreztem mindenért. Hálás vagyok, hogy élek, hálás vagyok, hogy pontosan ott vagyok, ahol. Minden nap szeretetet adok és kapok, (és) rengeteg kreatív energia vibrál bennem. Van néhány nagyszerű barátom; úgy érzem, nagyon sokat tudok adni a világnak. És végső soron ez az, ami igazán fontos a számomra, hogy adjak.

CNN: Ma este adománygyűjtést is tartasz a Silverlake Zeneiskolának, melynek 11 éve társalapítója voltál.

Flea: A Silverlake Zeneiskola egy nonprofit iskola Los Angeles-ben, ahol zenét tanítunk, többnyire gyerekeknek, de minden korosztály megtalálható — idős emberek, szakállas emberek, mindenféle ember. Tartunk órákat minden szimfonikus- és kiszenekari hangszerrel, csoportos órákat, magánórákat, van zenekarunk, felnőtt- és gyerekkórusunk, mindenfajta zenei csoport. És nem dicsőségre, vagy hírnévre hajtunk. Akadémikusak vagyunk, zeneelméletet és egy adott hangszer zenei alapjait és technikáit is tanítjuk. Sajnos az állami iskolarendszer csökkentette a zenei programok finanszírozását nagy űrt hozva létre, de mindent megteszünk, hogy betöltsük ezt a közösségünkben.

CNN: Miért döntöttél úgy, hogy idén a saját otthonodba hozod az éves adománygyűjtést?

Flea: Hát, korábban is volt már ilyen, de a mai este különleges. Olyan fantasztikus képzőművészek adományoztak alkotásokat a ma esti árverésre, mint Damien Hirst, Takashi Murakami, Banksy, Matt Monahan, Laura Schnitger, Barry McGee, és Ed Ruscha. A kortárs művészet néhány kiemelkedő alakja jelentkezett, hogy támogatná a zeneoktatási tevékenységünket.

Fellép ma a Red Hot Chili Peppers, a Rancid és mindez az én udvaromban történik, ez az én szülinapom. 11 évvel ezelőtt volt az iskola nyitóünnepsége, pont a születésnapomon, így a születésnap mindig hihetetlen élmény. Mindjárt megyek, lezuhanyzok, felveszem az öltönyöm és kezdődik.

CNN: Mikor felébredtél ma reggel, visszatekintettél a múltra?

Flea: Igen, betölteni az ötvenet valamennyire a számvetés pillanata is. Talán egy kicsit butábbnak érzem magam. Nem hiszem, hogy olyan jófejű vagyok, mint fiatalabb koromban, de határozottan bölcsebb lettem, és kevésbé valószínű, hogy bármilyen gigantikus intellektuális, spirituális, érzelmi, vagy fizikai hibát kövessek el. Kevesebb az esély arra, hogy valami hülyeséget csinálok, de nem vagyok már olyan gyors. Kicsit bölcsebb vagyok, de mindenek előtt azt érzem, hogy a szenvedély, amellyel az igazán fontos dolgokhoz állok, mint a zenélés, hogy kedves legyek, a gyerekek, a dolgok, amiket imádok – a sport, a könyvek, a művészet – a szenvedély, amit mindezek iránt érzek, elmélyült. Mintha a nagyszerűség feneketlen kútjába merülhetnék, egyre mélyebbre és mélyebbre. Úgy érzem, hogy van egy nagyon komoly spirituális életem is.

CNN: Mikor fiatal voltál, gondoltad valaha is, hogy egyszer ilyen sikeres leszel a zenében, amilyen most vagy?

Flea: Nem. Mindig inkább a pillanatnak éltem. Nem gondolkodok előre ilyen messzire, nem gondolok arra, mi fog később történni. Soha nem is tettem. Inkább csak megpróbálom a lehető legjobb döntéseket hozni, ahogy jönnek. És az alapján, ahogy az élet alakult, tényleg hiszek ebben a filozófiában. Hiszem, hogy minden dolog, ami keresztezi az utunkat egy ajándék és hálás vagyok a lehetőségért, legyen az nehézség, vagy éppen szórakozás.

CNN: Az életed több mint felét a Chili Peppers tagjaként töltötted. Látod magad, ahogy az örökkévalóságig velük maradsz?

Flea: Imádom a Chili Peppers-t, és nagyon szeretném velük folytatni. Ha van valami, amit tudok, akkor az az, hogy minden alkalommal, mikor tervezgetni kezdesz, nem tudod, mi fog történni később. Bármi előfordulhat. Imádok a Chili Peppers tagja lenni, ez az otthonom, és az életem több mint felét velük töltöttem. Természetesen mindeközben vannak különböző hullámhegyek- és völgyek, extrém (pozitív) pillanatok, mikor a gyönyörűség felhőin lebegünk, és szégyenletes idők, nyomorúság, bizonytalanság, düh és szeretet, minden ilyen dolog. Ahogy egy családban is lenni szokott. Tényleg nem tudom megjósolni. De most nagyon szeretek részese lenni, és jelenleg olyan távlatokban gondolkodok, hogy befejezzük a turnét, a lehető legmagasabb színvonalon játszunk, aztán lepihenünk és elkészítünk egy új albumot.

CNN: Sok side project-tel is foglalkozol. Pár napja Patti Smith-szel léptél fel, és itt van az Atoms for Peace is. Ez hova vezet?

Flea: Akárhova visz, oda visz. Nagyon szerencsés vagyok, hogy kiváló művészekkel játszhattam az életem során, Patti az egyikük. Halálosan szeretem. Bármit megtennék érte. És ha azt mondja, “Flea, gyere, játsszunk,” jövök. Ő a legnagyobb. És ez az dolog Thom-mal (Yorke a Radiohead-ből), az Atoms for Peace — Thom, and Nigel (Godrich), Mauro (Refosco) és Joey (Waronker) — csak szórakozás, és ezért is nagyon hálás vagyok. Nagyon szeretem ezeket a srácokat.

CNN: Ha visszatekintesz az elmúlt 50 évedre, van valami, amit máshogy csinálnál?

Flea: Semmi!

CNN: Jó lehet ezzel a gondolattal felkelni reggel.

Flea: Igen. Természetesen elkövettem egy millió hibát, de nem tanultam volna nélkülük. Szükséges volt, hogy hibázzak, rosszul viselkedjek, hogy érzéketlen és figyelmetlen ember legyek azért, hogy kemény munka árán kedvessé, figyelmessé válhassak.

CNN: És mikor elfújod a gyertyákat a szülinapi tortádon, mit fogsz kívánni?

Flea: Hogy a Lakers nyerje a bajnokságot.