Rolling Stone: Chad Smith interjú magyarul

A Rolling Stone magazin nemrég készített interjút Chaddel, amiben leginkább a Bombastic Meatbats-ről beszél, de szóba kerülnek az új kislemezek is. A fordításért köszönet Esztának!

A Red Hot Chili Peppers dobosa, Chad Smith az I’m With You B-oldalas számairól és a Bombastic Meatbats LP-jéről beszél

Greg Prato interjúja

Bár még csak két stúdióalbumuk jelent meg, Chad Smith és a Bombastic Meatbats úgy döntött, ideje kiadni az első koncertfelvételt. A Live Meat and Potatoes májusban jelenik meg a Marmaduke Records-nál. Az instrumentális, duplalemezes albumot két éjszaka alatt vették fel 2009-ben az észak-hollywoodi Baked Potato-ban, ami Chad Smith és bandája- a gitáros Jeff Kollman, a basszusgitáros Kevin Chown és a billentyűs Ed Roth- számára az ideális környezetet szolgáltatta.

„Tényleg ez a legkellemesebb közeg,” mondja Smith a Rolling Stone-nak. „A banda élő zenéléskor született, így hát improvizációról és próbálgatásról szól. Így tudjuk a legjobb formánkat hozni, és tündökölni. Jól elnyújtottuk a számokat- mindegyik nagyjából hét perces! Egy olyan bandának, mint nekünk, fontos, hogy mind egy szobában legyünk, hogy közvetlen hatással legyünk egymásra, hallgassuk egymást, és megpróbáljuk más szemszögből megfogni ugyanazt a hangzást. Igyekszünk minden este másképp játszani, és egy nagyszerű előadást sikerült felvennünk. Azt hiszem két előadás alatt vettük fel, de a nagyobb része egy éjszaka termése. Az egész lemez teljesen élő- nincsenek utólagos hangeffektek meg semmi.”

A sok furcsa című dal között, mint amilyen a „Pig’s Feet” (disznóláb) és a „Breadball” (kenyérgolyó), ott van a Led Zeppelin „Moby Dick”-jének a feldolgozása is, John Bonham klasszikussá vált dobolásával. Smith-nek bevallottan kétes érzései vannak a szám miatt. „Igen, voltak kétségeim a számot illetően, olyan, mintha az ember Beatles-feldolgozást csinálna vagy ilyesmi,” mondja. „Hogyan lehet másképp eljátszani a dalt és magadévá is tenni egyszerre? Eldöntöttem, hogy nem fogok ott ülni és dobszólót játszani a „Moby Dick”-re. Inkább egy lassúbb, funkysabb verziót játszunk, mert ez igazából mély hódolat kifejezése John Bonhamnek, ő a kedvenc dobosom.”

A tiszteletadás egy másik formája a Meatbats felől a következő: a Live Meat and Potatoes borítója játszik egy kicsit a Kiss 1977-es albuma, a Love Gun borítójával. „Ugyanaz a grafikus készítette, Tim McFadyen, aki az előző két albumot is tervezte. Amikor gyerek voltam, imádtam a Kiss-t, úgyhogy McFadyen azt mondta, ’Hé, srácok, még nem kerestek elég pénzt, és így nem tudtok csajozni, úgyhogy manökeneket fogok a borítóra tenni,’”mondja Smith nevetve. „És mindenkinek lesz szuperhős jelmeze is.”
És ha már a Kiss-nél tartunk, Smith cáfolja azt a pletykát, miszerint látható a Kiss Alive! című, 1975-ös LP-jének borítóján. „Ott voltam”, mondja. „Akkor voltam másodjára a koncertjükön, 1975 május 16-odika volt, 13 éves voltam. Detroitban volt a nagy rajongótáboruk. A 12. sorban ültem, és a fényképet a 16. sor körül csinálták. Tehát láthattam a fotós Fin Costellót kijönni, hogy pár képet csináljon a srácokkal, és pózoljanak a borítóhoz. De én a fényképező mögött álltam, nem előtte.”

A Live Meat and Potatoes-on kívül Chad Smith dobolását még a Red Hot Chili Peppers B-oldalas számain is hallani fogjuk, amelyek az I’m With You-ra nem kerültek fel. A számokat párosával fogják kiadni augusztus 14-től kezdve. „Rengeteg számot fölvettünk az I’m With You számain kívül, és mindet ki akartuk adni, csak találni kellett nekik egy helyet,” magyarázza Smith. „Régebben a B-oldalas számokat rátettük a kislemezre, de úgy nagyon könnyen elveszhetnek. Meg persze ez már nem a megfelelő formátum manapság… A lemezborító olyan, mint egy kirakós játék, és a végén minden összeáll. Szóval ezek a számok megállnak majd a saját lábukon, afféle eltűnt-de-nem-elveszett I’m With You.”

Végül pedig kijelenthetjük, hogy lesz még folytatása a Meatbats-nek. „Szeretnék még egy albumot összehozni ezekkel a srácokkal. Csak egy helyen kell lennünk egy időben. Annyira jó móka és annyira más, mint amit egyébként csinálok, mármint zenei szempontból. Nagyon felszabadító érzés, imádunk együtt játszani.”