Ultimate Guitar – Omar interjú

Két hete megjelent egy interjú az Ultimate Guitar oldalán Omar Rodriguez-Lopezzel (The Mars Volta), amelyben szóba kerül John Frusciante is. Szergeinek köszönhetően most magyarul is el lehet olvasni. A John rész itt, az interjú többi része pedig a The Mars Volta blogon.

Ultimate Guitar: A Red Hot Chili Peppers korábbi gitárosa John Frusciante rendszeresen szerepel Mars Volta albumokon. Milyen volt John szerepe a zenei látásmódod és a gitárosként való fejlődésed szempontjából?

Omar Rodriguez-Lopez: John felelős a zenészként való elvárásaim és mércém emeléséért, és a zenéim végrehajtásáért.
Ő láttatta meg velem azt, hogy vannak hozzá hasonló zenészek, akik minden tekintetben teljes, kiforrott zenészek. John technikailag nagyon tapasztalt. Ismer minden intervallumot, tudja, hogy mit játszol, és miért, de ő nem csak ennyi. Ugyanígy megvan benne az érzelmi aspektus is. Sok zenész leragad az intellektuális tartományban, vagy leragadnak egyfajta szexuális tartományban, és persze ott vannak azok a zenészek, akik teljes test és lélek, nem csak a fej vagy a szív. John test és lélek.
A zenét mint teljes aspektust érti. Amit ő tesz velem, az felszabadít, mert odamehetek hozzá az igen különböző irányból történő meglátásaimmal, amik igazából az én erősen lehatárolt érzelmi tartományomból fakadnak, megmutathatok neki valamit és ő, az ő megérzéseivel és profizmusával percek alatt képes befejezni a dolgokat. Ráadásul igen türelmetlen vagyok és emiatt nagy szükségem van a hozzá hasonló zenészekre. És meg kell mondjam, a legfontosabb az a köztünk lévő személyes kapcsolat, az a mély barátság ami abból indult ki, hogy mind a ketten rajongói vagyunk Luis Bunuel és Werner Herzog filmjeinek, ami tudod, olyan dolog amit más emberek nem igazán szoktak kedvelni. Szóval a legfontosabb, hogy megért engem mint embert.