Chad – Classic Rock interjú magyarul!

A múltkori Chad interjú most -köszönhetően Esztának- magyarul!

Jöjj közelebb egy kis csevelyre, hogy a dobos Chad Smith legújabb Bombastic Meatbatses munkájáról halljunk pár szót. Persze nem tudtuk megállni, hogy ne faggassuk másik bandájáról, a Chickenfootról. Hogy a másik bandáját, a Red Hot Chili Pepperst ne is említsük – mégis mi a fene folyik itt?

A Chad Smith’s Bombastic Meatbats- hangszeres formáció, mely magába foglalja a gitáros Jeff Kollmant, a billentyűs Ed Roth-t, és a basszusgitározó Kevin Chownt – a Glenn Hughes-zal való közös felvételek és turnék során jött össze.

-Hogy tudsz időt szakítani az alvásra, ha egyszerre ennyi mindent csinálsz?

Igazából már kezdenek lecsillapodni a dolgok. Rick Rubinnak köszönhetően most fejeztem be Kid Rock albumát, ami elég jól sikerült. És újból elkezdtük a munkát a Chili Peppersszel, ami azt jelenti, hogy nemigen lesz időm a Meatbatsre egy ideig. [Ed Roth széljegyzete: Mialatt az interjú zajlik, a Meatbats Japánban lép fel a Velvet Revolveres Matt Sorummal a dobokon.]

-A Bombastic Meatbatset mindig is instrumentális bandának szántátok?

Persze, hisz a közös barátunk Glenn Hughes segített hozzá ehhez. Egyik nap késett próbáról és Ed, Jeff és én elkezdtünk jammelgetni. Javasoltam, hogy írjunk pár számot, és hát ez is történt. A kiindulópontot a Blow By Blow [Jeff Beck 1975-ös instrumentális albuma] jelentette. Nem törődtünk a dalszövegekkel és amúgy se akarja senki hogy énekeljek, hidd el.

-A színskála másik végén 70-es évekbeli funk elemeket találunk.

A Chili Peppers miatt persze nagyon szeretem ezt a stílust. A Meatbats egyértelműen ebből merít, de az egészet egy 2009-es kontextusba akartuk helyezni.

-Az egészből akár egy zenei orgia is kikerekedhetett volna; minden jel erre mutat, ha jobban megfigyeled.

[Nevet]: Egy zeneorgia. Ez király. Az efféle zenére általában azt mondják, hogy hangjegyek áthatolhatatlan sűrűje és hogy irtó komoly. Mi nem ezt akartuk. Alapjában véve ez bulizós zene. Meatbatsnek hívnak minket, szerinted mennyire kellene komolynak lennünk?

– A Chickenfootot szavazták meg ’Az Év Új Bandájának’ a legutóbbi Classic Rock Awards-on. Meglepett a banda ilyetén fogadtatása?

Nagyon is, és ez tök jó. Ezt a zenét puszta örömből csináljuk, mivel jó barátok lettünk Mexikóban. Vannak más kötelezettségeink is, persze, de az embereknek tetszik, hogy összejöttünk csak azért, hogy olyan zenét csináljunk, amit szeretünk- mindenféle külső kényszer nélkül.

-Majdnem ellehetetlenítetted egy második album lehetőségét, mikor ledöntötted a lábáról Sammy Hagart a ráadás alatt a londoni Sheperd’s Bush Empire-beli koncerten.

Ja, elhajítottam egy pergődobot, és majdnem eltaláltam Samet. Akár ott vége is lehetett volna. De a Sheperd’s Bush volt a The Who otthona is, nem? Biztos Keith Moon szellemét éreztem magamban. Hatásos akartam lenni, oda se néztem. Ember… nagyon megijedtem. De utána jót röhögtünk rajta.

-Aznap este a színpadon Hagar azt mondta, hogy a Chickenfoot még visszatér, és előhozakodik pár nagyobb show-val. A helyzet még mindig így áll?

A mostanira annyira gyorsan elkeltek a jegyek… nem is gondoltuk volna. Szeretnénk még játszani…nemtom, talán jövőre visszatérünk.

-No, a 2006-os duplalemezes Stadium Arcadium után a Chili végre újból munkába áll. Az utóbbi interjúiban az ettől idegenkedő gitáros, John Frusciante, ezt megerősítette?

[Kényelmetlenül] :Hát…most erről nem beszélhetek. Azt mondták tartsam magam távol a Johnt illető kérdésektől.

-Ennek ellenére a tizedik album úton van ?

Annyit tudok mondani, hogy a Chili írja a dalokat, és már nagyon várjuk, hogy jövőre felvegyük a lemezt.

-Vajon ki lesz a producer?

Tényleg nem árulhatok el többet.