John – The Horse Chronicles interjú magyarul!

És ez is elkészült, a köszönet megint Esztának jár.

Az emberek megint kérdezősködnek. Nem beszéltél hivatalosan a Red Hot Chili Peppers jövőjéről. Az együttes többi tagja igen. Még mindig a bandában vagy?

Nem érdekelnek a pletykák. A zene előbbre való. Van benne igazság, de nem hagyom magam befolyásolni pár pletyka miatt. Untatnak az efféle szóbeszédek. Amúgy meg nem léptem ki a bandából.

Abban azért egyetértesz, hogy a sajtó hatással van arra, hogy egy együttes megalakul, vagy épp feloszlik, ugye?

(nevet) Igen. A zene mindig önmagában fog állni. Mindig lesz a zenének underground színtere. És igen, a sajtónak nagy szerepe van abban, hogy ott marad-e. Mi ketten időnként azért kételkedünk ebben. Te tudod, hogy sosem azért akartam zenét szerezni, hogy eladjam. Azonban azt tudom, hogy néhány ügyfeled azért zenél, mert pénzt akar keresni vele. Én is pénzt keresek vele, persze, de nem ezért kezdtem el zenélni. A zene az én első szerelmem.

Apropó zene: mit hallgatsz mostanság?

A három szám egyike, amit utoljára játszottam a ’Sweet Sunlight’ a Ten Feettől. Ők Hawaiiból valósiak. Aztán Renan Luce-tól a ’La Lettre’. Ezt mindketten szeretjük. Ja és a ’Trouble is a Friend’ Lenkától. Nagyon tetszik a szám, főleg a remix változata.

Mi az, amit már nagyon vársz?

Az ’It is always sunny in Philadelphia’ új évadját. Meg a könyvedet is. Abszolút szemérmetlen, ezért nyugodtan őrjönghetsz benne. Tudtam, hogy ez a célod; szóval a történetnél fontosabb, hogy ezt megvalósítsd.

Szerepel a terveid közt, hogy a Freddy Camppel* játssz? Dave Navarro szerint te vagy a legjobb gitáros, és fokoznád a hatást.

Nem mondanék nemet rá.

Mi a legfurcsább abban, hogy híres vagy?

A legtöbb ember azt gondolja, hogy amikor túl vagyok egy fellépésen, a felszerelésemről akarok beszélni. Akarok is róla beszélni. Ez a szenvedélyem. De néha mást súgnak a szellemek, és akkor megyek írni, vagy találkozom a barátaimmal.

Szeretnél beszélni arról, hogy a nemrégiben megrendezett Bangface-en** nem léptél fel?

Nem igazán.

Milyen tanácsot adnál a többi zenésznek?

Hát, játszadozzanak a hanghatásokkal, és ne tévesszék szem elől az írásaikat. A szív és a mindenség tudja, hogyan kell a dolgokat kifejezésre juttatni. A kapzsiság szörnyű tulajdonság. A dolgok tiszta belső lényegéért munkálkodjanak, és szeressék, amit csinálnak.

* 2003-ban alapított, feldolgozásokat játszó együttes. Tagjai: Dave Navarro, Billy Morrison, Matt Sorum, Donovan Leitch, Jr. és Chris Chaney.

**2003 óta havonta megrendezett zenei rendezvény Londonban. Jellemezően acid, rave, jungle, techno, eletric és breakcore stílust képviselő előadók lépnek fel.