Kibeszélő: bootlegek

Az internetnek hála, a jól tájékozott Chili rajongónak nem kell a Slane/Hyde Park/Off The Map koncert hármasra szorítkoznia ha élő felvételt akar hallani, mivel rengeteg jó minőségű koncert lelhető fel a neten (nálunk is van sok, ha véletlenül valaki nem tudná).

A mostani kibeszélő tárgya: Melyik a kedvenc koncertfelvételed? Jöhetnek a szempontok is, hogy miért.

Számomra az egyik kedvenc bootleg, az a 2000 Meadows koncert. Mondjuk az összes Californication turnés felvétel jöhet, szerintem akkor voltak a legjobb koncertek. Miért? Azok a koncertek sokkal energikusabbak és dögösebbek voltak még, persze ez erősen függ a setlist miatt is, egy Tell Me Baby-vel nem lehet olyan érzést elérni mint egy Emit Remmus-szal például.

Másik kedvenc koncertem, az 1995-ös Flea’s Birthday Suit, kifejezetten különleges, sok érdekes számmal, amiket később már nem hallhattunk, és persze Dave miatt is. Hiába vagyok John párti, de ez a koncert akkor is ütött, még ha kicsit lassabb is a hangulata Dave játéka miatt.

 • szergei

  hmm érdekes, én meg pont hogy a calif turné koncertjeit szeretem a legkevésbé…. valahogy olyan béna a hangzása (vannak nagyon jó részek ofkorsz, de úgy általánosságban a calif turné)

  a big day outok
  azok kurvajók 🙂

 • kmisi

  sztem is a calif turné alatt csinálták a jobb koncerteket, és sztem is gagyi volt akkor a hangzás 😀 john akkor még nem kereste annyira a saját hangzását (bár a hetvenes évekbeli kóruspedál befigyelt), flea meg épp akkor kezdte keresni, de anthony sokkal jobban tartotta a kapcsolatot a közönséggel, és sokkal jobban pörgött (talán a drogok miatt).

  én személyesen a 2007-es udinei koncertre szavazok egy bizonyos i could have lied szóló miatt. nem volt különleges koncert, de a szóló a legjobb volt, amit johntól valaha hallottam

 • atika85

  Nah az még igen vicces nálam is, hogy bár a 2000-es koncertek a legjobban, mégis az SA után voltak a legjobb szólók. Úgy néz ki a szóló nem tudja eldönteni, hogy melyik időszak a legjobb.

 • Tompi

  gitáros lévén nekem is az újabb koncertek jönnek be:P kiemelni azaz érdekes h egyet se tudnék xD a Reading-i az nemrossz :P:D bár Pinkpop is jó, Rock Werchter is jó lenne ha nem lenne “szar” a minőség meg halk a gitár…de Párizsban (2006) Don’t forget me intro… az nagyon jóóóó 😀

 • IsteniB

  Rock Werchter nekem mindig a By the Way outro jut eszembe…na az nagyon komoly 😀 Amúgy nem tudnék dönteni túl sok jó koncertet adtak már 26 év alatt.

 • Shep

  Még mindig a Yokohama 2004 Rock Odyssey a favorit. Nem mindennapi hangulata van. Johnnak is az volt a legtermékenyebb időszak, és ez látszik a koncerten is… zseniálisat játszik (nameg elég kultúrált is volt rövid hajjal :D)

 • atika85

  Jah, igen, 2004, az sem volt semmi időszak, akkor indul a Can’t Stop kezdő számként, előtte jó kis intro, Leverage és Rolling Slystone (meg a Mini-Epic), My Lovely Man, jó volt az.
  Az SA turné eleje ezért volt “gáz”, mert kevés volt a régi szám, nem voltak ilyen finomságok. My Lovely Man, mekkora koncert szám, Emit Remmus, Power, If You Have To Ask, ezek merre vannak?

 • Tompi

  igen ez engem is zavar kicsit, de mivel Stadium turné volt, ezért ink arról kellett játszaniuk 😀 azért moindjuk csak nem a californicationt vagy a bí the wayt hagyják ki xD:D meg hát van olyan zene amit az ember megun a hosszú játszásban

 • Adrián

  Vannak számok, aminek a hangulata kifejezetten időszakokhoz kötötten az eredeti studió hangulat. Ilyen pl:? a scar tissue, ami ha megfighyelitek a valifornication legelső élő verzióin (mikor ilyen showban lépegettek fel vele) és a stadium turné végén (reading fest, lengyel koncert!!!!) érte el azt a hangulatot…. ezekben az időszakokan john hasonlóan a studióhoz különleges szépítésekkel és aprólékosabban játsza a scar tissuet, és ez adja főként a californication album hangulatát szerintem:) ugyanez a helyzet a szólóival is ennek a számnak pl: a live at slane bármennyire nay mesteri alkotás, annyira “világi” szóló van benne a scar tissue terén a caliufornication terén és az otherside terén, nahpersze a parallel trén is, hogy bármennyire hihetetlenül jól játszák, nem igazán adja vissza azt a hangulatot mit más felvételeken.

 • freerider

  A Chili sosem tud rossz lenni. Minden koncenrtjükben van vmi ami megkülönbözteti azt a másiktól akkor is ha az csak pár hang johntól amit beimprózik mikor kicsit magával ragadja a hangulat a dallam :)De mondhatnám fleat is chadat is és ant is számok végén gyakran énekel a jamekhez és van h bazi jól eltalálja mi illik oda…pl 2004 yokohama…a by the way zárlat…öcsém eldobod a fejed…a gitár a bassz a dobok és ítt ant is…ilyen jól sztem sosem énekelt addig…aztán ugyanez a koncert dont forget me…john h nyomja már…nagyon elemében volt :D…és akk a cant stop solot nem is említettem még….ilyen jó koncertet sztem életükben nem adtak addig…aztán asszem 2006 talán…rio…californication solo…sztem messze a legjobb solo amit hallottam a californicationhoz…főként a vége…már már vége de john rátesz egy lapáttal és ami akkor elindul benned…a gitárhang űrt hasít a levegőbe magába szippant aztán mindent…vmi fantasztikus…és aztán…john le chadtől…és sima folytatás…mintha mi sem történt volna…naggyon nagy :D…most hirtelen ez a 2 koncert ami eszembe jut…de persze ah írtam nem lehet választani…talán annyi h megpróbáljuk a legeslegjobbak közül a kicsit még jobbakat kiszedniXDXD….egy RHCP koncertre csak azt lehet mondani h a legeslegjobb amit valaha hallottam….=)

 • atika85

  A 2004 utáni bootlegek mondjuk egy dolog miatt biztos kurvára ütnek: Don’t You ever Leave.

  Volt egy koncert 2003-ban, előző nap halt meg Johnny Cash, Anthony pedig a don’t you ever leave végén kikiabált a világba.

  Érdemes meghallgatni, hátborzongató.
  Fórumból le lehet tölteni.

 • atimann

  1. 1999 The Bizarre Festival (Náciország) – Leginkább a Yertle Trilogy és az If you have to ask miatt vált kedvenccé. De a Californication-os dolgok is felettébb jól szólnak. Végtelen jam-ek, odabaszós funky.

  2. 1997 Fuji Rock – Anthony törött karral, szakadó esőben, de ahogy Dave és a Walkabout szól, ahhoz semmi sem fogható. És egyébként is nagyon “rock” az egész. Dave rengeteg impovizációt visz bele, és ugyebár BSSM-es dalok mindenek felett.

 • kmisi

  néhány dalt dave jobban játszott mint john (pl suck my kiss, bssm). nehéz kimondani, de így van

 • atika85

  Inkább máshogy, szerintem. A legfeltűnőbb dolog, hogy Dave alatt a számok sokkal nehézkesebbek. Lehet jobban játszott bizonyos számokat, de azok mégis sokkal lassabbak voltak.
  Teljesen más hangulatot adott a koncerteknek. Ami nem baj.