Michael “Flea” Balzary

A magyar (és ír) származású Michael Peter Balzary 1962. október 16-án született az ausztráliai Melbourne-ben. Miután szülei négy éves korában elváltak, édesanyjával és húgával az Egyesült Államokba költöztek, először New Yorkba, majd 1972-ben Los Angelesbe. Nevelőapja, Walter Urban Jr. jazz zenész hatására, gyermekként a jazz műfaja állt hozzá a legközelebb, így tizenévesen trombitázni kezdett, zenei tehetsége hamar megmutatkozott.

A középiskolát a Fairfax High School-ban végezte, itt találkozott ’77 végén Hillel Slovak gitárossal és az íronak, színésznek készülő Anthony Kiedis-szel. A trió rövid időn belül elválaszthatatlan lett, Flea funk és rock zenét kezdett hallgatni, új zenei ideálja pedig Jimi Hendrix lett, és Slovak hatására áttért a basszusgitárra (ekkoriban kapta a Flea becenevet egy rajzfilmfigura után). Olyan gyorsan elsajátitotta az új hangszer fortélyait, hogy ’79-ben bevették az osztálytársai, Hillel Slovak, Jack Irons és Alain Johannes által alapított Anthym együttesbe., amely azonban néhány helyi fellépésen túl nem ért el nagyobb sikereket, majd 1982-től a Fear nevű bandában játszott.

1983-ban elhatározták barátaival, Kiedis-szel, Slovakkal és Irons-szal, hogy saját zenekart alapítanak. Kezdeten a Miraculously Majestic Masters of Mayhem nevet válaszották, majd Red Hot Chili Peppers-re változtatták. Flea 1985-ben feleségül vette Loesha Zeviar-t (Loesha neve van Flea bal mellére tetoválva), három évvel később megszületik első lánya, Clara. Később elválnak, de Clara-t közösen nevelik, a kislányt gyakran vitte magával turnékra, néha még a színpadon is helyet kapott egy szám erejéig.

A Blood Sugar Sex Magic sikere után Flea rendkívül neves basszusgitárossá vált, 1996-ban Amerikában az éve legjobb basszusgitárosának választották. Tehetségének elismeréseként olyan zenészek kérték fel közreműködésre, mint Mick Jagger, Alanis Morissette és Johnny Cash. Az 1997-es Jane’s Addiction Tour-on helyettesítette a hiányzó Eric Avey-t.

Bár szóló lemeze soha nem jelent meg, de pár demó felvétel napvilágra került. Az Egy kosaras naplója című film soundtrack-jén pedig megtalálhatjuk az I’ve Been Down számot, melyben ő énekel.

Filmekben is szívesen szerepelt, játszott olyan nagysikerű filmekben, mint a Félelem és reszketés Las Vegasban, vagy a Vissza a Jövőbe trilógia.

Két barátjával, Pete Weiss-szel és Keith Barryvel 2001-ben létrehozzák a Silverlake Conservatory Of Music nevű alapítványt, mely fő célja a gyerekek zenei fejlődésének segítése és a zenei oktatás bárki számára elérhető áron való biztosítása.

2003-ban szerepelt a The Mars Volta – De-Loused In The Comatoruim albumán, mint basszusgitáros, mivel az együttes nem talált megfelelő basszert. Koncerteken viszont már nem ő lépett fel velük. 2005-ben újra a Mars Volta segítségére volt, a Frances The Mute albumon pár számban trombitált.

2005-ben született második lánya, Sunny Bebop Balzary menyasszonyától, Frankie Rayder-től.

2007-ben a Stadium Arcadium turné után a Silverlake-i alapítványnál fog tanítani, emellett tervbe van véve egy közös lemez John-nal, és a Omar Rodriguez-el.

A következő előadókkal/együttesekkel működött közre:

Alanis Morissette
Aleka’s Attic
Banyan
Big Audio Dynamite
Butthole Surfers
Chuck Dukowski Sextet
Eleven
Eric Avery
Fear
Fishbone
Incubus
Mick Jagger
Mike Watt
Jack Irons
Jane’s Addiction
Jewel
Johnny Cash
Joshua Redman
Nirvana
Patty Smith
P
Pigface
Porno for Pyros
Sir Mix-A-Lot
Thelonious Monster
The Mars VoltaDe-Loused in the Comatorium
The Satellite Party
Tricky
Joe Strummer
Warren Zevon
The Weirdos
UK Subs
What Is This?
Axis of Justice
Young MC
Ziggy Marley

Az életrajzért köszönet Zsoltinak 🙂