Anthony és a politika

Most készült egy interjú Anthony-val, amiben a közelgő amerikai választásról beszél.


In the mad scramble of these final days of the presidential race, there’s been no shortage of celebrity endorsements and appearances on the campaign trail. UNLV is no exception.

In an attempt to lure as many young voters to the polls as possible, each party has been doing their best to bring out the biggest names with the greatest star power. The Obama campaign brought out the arguably biggest celebrity yet Monday – Anthony Kiedis.

Kiedis, who is best known for being the lead singer of the legendary rock band the Red Hot Chili Peppers, decided to take a more active roll in this year’s election. He described his reasons for getting involved in the Obama campaign when he sat down for an interview with the Rebel Yell.

Kiedis doesn’t like to call what he is doing getting involved in politics.

“I take in an interest in the world, my country, people, but I don’t know if I’d call it politics,” Kiedis said. “That word has a [negative] connotation because I’m not a politician but I’m a person that likes to participate in life in this country.”

According to Kiedis, the country is at a crossroads in this year’s presidential election. In his eyes, the country has been falling apart over the past eight years under President Bush. “When things are ok, when the status quo is working, people don’t care that much, but now it’s getting pretty bad, and so people are realizing that this is a moment when they have to get up… and go out and participate in one way or the other.”

“Everyone can relate to the economy, [a] large portion of the country can relate to things like the environment or healthcare and I think everybody has an opinion on war,” Kiedis said. “What’s been shown to America over the last eight years is that some of the ideas that the Republicans have implemented are old and don’t work for the world anymore or for our country anymore and really they’ve served a small percentage of people.”

Kiedis made his stance on the war and those who benefit from it very clear.

“The war was a disaster,” he said. “No good came out of that. In the middle of the last century there was a reason to go to war. This time around the war was a really bad idea and I think the only people that benefited from anyway were Halliburton and people that made money from it, but that’s not an excuse to have a war. Killing American kids so Halliburton can make money is not a righteous reason to go to war.”

“From the standpoint of a father, I don’t believe that war is the solution to our problems anymore, I think that there are dozens of other solutions to our problems, and war isn’t a good [solution], it just doesn’t work. There’s a lot of negative fallout, and I don’t want my son growing up thinking that that’s the solution to a problem.”

While Kiedis made it clear that the war is a disaster, it wasn’t the only aspects of Republican policy he thought was unfit for the country. “It’s time to be transformational and proactive, and I think Barack Obama is that. I think he’s an incredibly smart person who’s capable of transforming and redesigning things that actually work for this time and place in the world.”

Another area of concern for Kiedis was healthcare. Kiedis has two sisters who sit firmly in the middle class. They both work in high schools, one as a counselor and the other as an administrator. Both have small salaries. Both have kids and both struggle when it comes to making sure they not only get healthcare, but their kids get healthcare as well.

“[Healthcare] needs redesigning, which is yet another thing and another reason for me to take interest because the Republicans historically have just been not too worried about the middle class,” said Kiedis. “And I think that’s something that needs to be taken care of. You shouldn’t have to be a millionaire to get healthcare in this country.”

When it came to the issue of energy, again, Kiedis lambasted Republicans for looking at things the wrong way. “I’m in love with the environment…but this whole short-term thinking of ‘let’s rape and pillage the Earth while we can’ is another idea that is old fashioned and doesn’t work. We can’t just go drill everywhere and take the last drop of oil. Why don’t we take half the amount of energy that we spend on that and invent a new form of energy whether it’s solar, wind. We can find alternate energy, it’s there, but it just hasn’t been a corporate priority. The Republicans are just working on an outdated model.”

When asked what the difference would be down the stretch, Kiedis made it clear. “The person reading this article right now is going to decide [this race]…that’s who’s going to change the outcome of this election. A lot of young people who haven’t gone to the polls in the past, I think that’s who’s going to change this election…all of the people who the republicans don’t want voting, don’t want to be heard are going to change the election.”

“College kids saying, ‘I’m not going to sleep through this one, I’m going to get up and make some phone calls…I’m going to reach out to people and say ‘hey this country’s in trouble, let’s go be the ones that decide who’s going to run it for the next four years.'”

“And for all those people that think Barack Obama’s got it in the bag, please, you couldn’t be more wrong.”

 • tszilard91

  nem olvasom végig de személy szerint nem nagyon bírom amikor zenészek a politikával foglalkoznak, tulajdonképpen nem bírom ha bárki evvel foglalkozik de a művész az maradjon csak művész

 • maroo

  a politikával mindenkinek foglalkoznia kéne, így lenne biztosított, hogy nem egy kis csoport határozna meg mindent és uralkodna. a hétköznapi ember is befolyásolhatja a politikát igen rendesen. választásokkal, petíciókkal, stb. ez a politika undor magyarországon divat, mert itt minden el lett kúrva ahogyan egyszer egy okos ember fogalmazott, még jó hogy mindenkinek depressziós meg kedvtelen, hiszen itt sokan a túlélésre mennek.
  amerikában szerintem sokkal jobb a politikai rendszer (ott sem tökéletes!), egyedül ez a választások körüli mizéria undorító, de nálunk is ez van, csak kisebben, mert kevesebb a pénz.
  az, hogy hírességeket vesznek rá, hogy népszerüsítsék a választásokat az rendben van, helyeslem. de hogy saját véleményüket orrba-szájba szajkózzák azt tisztességtelennek tartom. rengeteg embert befolyásolnak amihez van is joguk, csak nem szép dolog. mondhatni randa dolog… tartsa meg magának és a közeli ismerőseinek, mert nemcsak hogy tömegeket befolyásolni csúnya dolog, de ugyanakkor csomó ellenséget és ellenszenvet is gyűjt be vele. azt gondolom hogy kiegyensúlyozottság mániás, természet és energiabuzi embernek erre nem lenne szüksége, de Anthony sosem a racionalitásáról volt híres 🙂
  egy mondatban leírva: én is elítélem, na! 🙂

 • free-rider

  Igazad van Szilárd! Én ezért bírom Johnt’ Igazi zenész a maga kis világában! Teljesen hidegen hagyja ki lesz az elnök! Zenélhessen! Ez neki elég! Anthony kicsit túljátsza a szerepét! Szerintem! Frontember nem politikus! Inkább arról beszéljen mikor kezdnek el már végre megint együtt zenélni, koncertezni! Nem tehetek róla de a Chiliből egyedül Anthonyt nem bírom! De elfogadom! Kár h Johnnak nincs egy klónja vagy ikertesója! Lenne egy szuper énekes is! Jobb John hangja mint Anthonyé! Azt meg egyenesen utálom mikor beleénekel John szövegeibe (Dani California, How deep is your love….)! Nem tom miért gondolja h a hangjuk egy szinten van….

 • maroo

  Johnnak lehet, hogy jobb hangja van, de nem úgy használja ki…
  Anthony amúgyis elsősorban showmesternek meg írónak tartja magát, mostanában kezdett csak a hangjával törődni, és megnyugodhatsz, a scar tissue-ban is leírja, hogy nincs jó énekhangja, nem is emiatt kezdett énekelni.
  Látod nekem Johnnak ez a nyivákolós vinnyogása nem jön be, meg a normál énekhangja is irritál… anthonynak meg az újabb dallamos hülyeségei a Stadium Arcadiumon, de a régiek nagyon rendben vannak…
  nekik is valami olyan visszatérés kéne mint a metallicának…

 • SliFteR

  Szerintem jobb lesz a John marad a gitárnál és a vokálnál,Anthony meg a dalok írásánál és annak előadásukkal-ezzel arra akartam célozni hogy maroo-nak abban igaza van,hogy a régi RHCP jobb volt,és ha csak 1 album vagy 1 ütős szám erejéig, de visszatérnének.(De ez csak az én véleményem, tudom hogy más nem így gondolja, és nemkíánok ezzel vitatkozni, tiszteletben tartom a véleményüket.)

 • CinaZ

  Már megint a szőke és a barna lányokról beszélünk 😀
  Én szeretem John hangját de arra ott van a solo munkája és annyi néha tényleg lemossa Ant-et de néha még a Vokálban is szörnyű hallgatni. Ant meg folyamatos közepet nyujt 😀

 • Blabla

  Szerintem jó úgy ahogy van.. lehet ha más lenne az énekes és más lenne a felállás nem is ismernénk a RHCP-t és lehet nem is szeretné ennyi ember..szal ezen kár agyalni 😀

 • Balázs

  free-rider: honnan veszed hogy John-t nem érdekli hogy ki lesz az elnök? azért mert nem beszél róla nyilvánosan, attól még érdekelheti. egyébként nekem nincs bajom azzal hogy Anthony “beszédett mondott”. csak elmondta a véleményét nem?

 • tszilard91

  hát igen elmondta a véleményét de most pl lehet hogy valaki csak azért szavaz obamára mert rhcp-rajongó az megy milyen már
  szerintem a zenészek csak zenéljenek és kész

 • Dan

  Én csak azért utálom ha az átlagember politizál, mert szubjektív véleménye lehet csak az egészről, de amellett olyan vehemensen kiáll, mintha teljes rálátása lenne a gazdaságra és a teljes politikai életre. Persze ez a demokrácia lényege, de mégis zavar valahogy.. mindegy, nehéz kérdés.
  Mégegy szubjektív vélemény: Szerintem Johnnak van a legfaszább hangja és zseniálisan használja
  szerintem 🙂

 • CinaZ

  John valószínűleg azért nem követi a politikát mert sosem érdekelte a politika ezt tobb interjúban is megemlítette (lásd Abbey Road)

 • edikeee

  szerintem meg minden így van jól ahogy van 😀

 • Ł@Ł@

  Egyébként egyszerű ez az egész Anthony elmegy szavazni és ezt kihírdeti.
  Ha nem mondaná és csak simán elmenne szavazni ugyan az szerintem.
  John és Anthony hangjáról nem is beszélek.
  Szerintem mindkettőnek jó hangja van de nem a legjobb.

 • Balázs

  ez csak ízlés kérdése… 😀

 • psycho

  Én is azon a véleményen vagyok, hogy zenész ember ne politizáljon nyilvánosan, az úgy gáz, ha vki azért szavaz Obamára, mert a nagy RHCP énekes mondott pár mondatot. És pont ez a lényeg, hogy nem csak elmegy szavazni és kihirdeti, hogy ő szavaz, meg kire szavaz. Hanem elmegy egy egyetemre és arról szavalgat, hogy jó lenne, ha ők is Obamára szavaznának, mert akkor minden fasza lesz. Ez olyan, mintha nálunk VV Ágica kiállna az esti híradóba, hogy szavazzon mindenki Orbán Viktorkára, mert ő szereti a kis őszülő, dús haját. 😛

  Free-rider megnyilvánulása meg igen tetszett, komolyan nem tudom miért, de én sem nagyon szimpatizálok Anthony-val. 🙂

 • Tompi

  Hát errőla z egészről annyit h Anthony kiállt és elmondta a véleményét…Nem hiszem h ő most azt tudja h a sok magát csilirajongónak mondott ember Obamára fog szavazni… Nem azaz igazi rajongó aki ezért rászavat emrt Anthony ezt mondta… Ant elmondta szte mért lenne jó Obama és kész.

  Anthony vs. John hangról meg annyit, h én mint zenész, nekem a legnagyobb példaképem John. Anthonynak mint egy cikkben is olvasható a világ egyik legkülönlegesebb hangja van, és nagyon nagyon tud énekelni. John a vokálnál van igazán ott, fordítva nem lenne olyan jó, nagyon kiegészítik egymást…Nem mint sok gagyi bandánál h a gitáros próbálja elvokálozni azt amit stúdión mittomén ki felénekelt.Nemtom mibajotok Anthonyval hisz ha ő nincs Chili sincs…Mikor a legjobb barátja meghalt akkor is folytatta a bandát mert imádja csinálni.Flea-n akadtam ki hogy msot neki fontosabb h cisnálja a suliját mint h zenéljen a csilivel…Stadiumról meg annyit h technikailag teljesen a legnehezebb album…és Nagyonis Csili az az album…

 • Tompi

  Hát errőla z egészről annyit h Anthony kiállt és elmondta a véleményét…Nem hiszem h ő most azt tudja h a sok magát csilirajongónak mondott ember Obamára fog szavazni… Nem azaz igazi rajongó aki ezért rászavat emrt Anthony ezt mondta… Ant elmondta szte mért lenne jó Obama és kész.

 • psycho

  Miért lenne fontosabb Flea-nek a zenesuli, mint a Chili? Ezt nem értem hogy’ jutott eszedbe. Szünetelnek, most mit kéne csinálnia? Nem rajta múlik, hogy az RHCP éppen milyen állapotban. Heather lefialt -> Anthony babázik, Chad a stúdióban van, John meg szólózik. Miért, pont Flea-t szúrtad ki? 😛

 • rhcpcsilli

  Nem értem mit kell úgy kiakadni a szünetelésen, megérdemlik a fáradságos évek után, úgyis nemsokára elkezdik a zenélést, mint ah Chad is mondta.
  A politizáláshoz visszatérve sztem nem az volt Ant célja h miatta szavazzanak rá, hanem elmondta a véleményét(az tiszta megható amikor a fiát említi)Am meg Obama nyert úgyh örülhet.
  Anthony hangja meg nagyon is király legalább is nekem nagyon bejön.van egy csomó szám amit csak Tony hangja miatt szeretek.John hangja is jó, de nem minden száma tetszik.

 • tszilard91

  Albumokon jó hangja van antnek de koncerten néha nagyon nem találja magát. John szerintem technikailag jobb de néha az ő hangja is idegesít amikor ilyen templomi énekes szinten tolja pl exercise.

 • atika85

  Az a nemsokára még egy év minimum, ami után az eddig tapasztalatok szerint még egy év minimum összerakni a lemezt, úgyhogy ha 2010ben lesz új Chili lemez akkor az már nagy szó.

 • Tompi

  :'( ez a baj…jó lenne ha már előrukkolnának valamivel….ezek sztem direkt ki akarnak éheztetni minket hogy minél jobban várjuk a viszzatérésüket xD

 • maroo

  Hát szerintem nem jogos ez az annyit dolgoztak duma. féltucatszor fel akartak oszlani, mindig kimaradt egy kis idő. azon kívül hány albummal rukkoltak ki az elmúlt huszonvalahány év alatt ? (1984 az első album, azóta 24 év telt el) 9 nagylemezzel. nem kevés de ebből a 9-ből 5 az első 7évben született vagyis akkor 17 év marad a másik 4 lemezre. hát ez már nem annyira fényes mérleg. még ha 2 évig turnéztatták mindegyiket, akkor is maradt idejük pihenni. nem mondom, biztos rohadt nehéz élet lehet (utazás, nem vagy otthon, stb), de érdekes módon a zenészek nem szoktak erre túl sokat panaszkodni. nekem ez inkább csak ilyen kifogásnak tűnik.
  nem tudom honnan van a flea-s info de kizárt, hogy miatta vannak parkolópályán.
  A politikáról még annyit, hogy igenis befolyásolja az embereket egy híresség. Ebben az esetben ha valaki rajong a chiliért és nincs konkrét és szikla szilárd álláspontja akkor nagyonis hat rá Athony mert szereti a zenéjét, szimpatizál vele ezért jobban vevő a dumájára és jó eséllyel hallgatni fog rá. Még ha ellenkező véleményen van is, akkor is megingathatja. Pszihológia. régóta alkalmazzák a politikában. mondjuk akkor kezdődött mikor még falovak meg küklopszok meg istencsávók rohangáltak görög honban…

 • atika85

  Maroo: Azért vedd figyelembe azt is, hogy pl 1999 óta (legyen ez a fő vonal, azóta lehet a mostani együttesről beszélni leginkább) folyamatosan koncerteznek. És nem csak úgy ímmel-ámmal, hanem évi 100+koncert, ami három naponta koncertet jelent. Ezalatt két év volt amikor max 10-20 koncert volt, de az meg a lemez készítés éve volt. Lényegében 10 éve megállás nélkül dolgoznak, nem is volt szünet, semmi, és közben John kiadott még 6 szóló lemezt is.
  Lehetne több album is, de akkor meg évente 30 koncert, és csá, azt meg szerintem senki nem szeretné.

  Itt most nincs mumus, mindenki a saját dolgaival foglalkozik, ha Flea nem tanulna, John akkor is szóló lemezt csinálna, és szarna az együttesre valószínűleg.

 • atika85

  Meg is találtam:

  1983 – 24 shows (Tony Flow and early RHCP shows)
  1984 – 50 shows (RHCP Tour)
  1985 – 49 shows (Freaky Styley Tour)
  1986 – 53 shows (Freaky Styley Tour, Jack re-joined)
  1987 – 65 shows (Uplift Tour)
  1988 – 85 shows (Uplift Tour, Hillel died, Jack left, John joined)
  1989 – 99 shows (Chad joined, Mother’s Milk Tour)
  1990 – 78 shows (Mother’s Milk Tour)
  1991 – 54 shows (BSSM Tour)
  1992 – 92 shows (BSSM Tour, John quit, Arik joined, Lollapalooza)
  1993 – 6 shows (Arik quit, Dave joined Sept. 5th 1993)
  1994 – 11 shows (Woodstock 94, festivals, opened for the Stones)
  1995 – 17 shows (OHM Tour, Chad broke wrist Nov-Feb 96)
  1996 – 50 shows (OHM Tour)
  1997 – 2 shows (Letterman, Fuji Festival)
  1998 – 14 shows (Dave quit in April, John re-joined April 29)
  1999 – 64 shows (Californication Tour)
  2000 – 108 shows (Californication Tour)

  2001 – 11 shows (festivals and benefit shows)
  2002 – 65 shows (By The Way Tour)
  2003 – 91 shows (By The Way Tour)

  2004 – 22 shows (festivals and benefit shows)
  2005 – 7 shows (benefit shows)
  2006 – 105 shows (Stadium Arcadium Tour)
  2007 – 51 shows (Stadium Arcadium Tour, festivals)

  2008 – 0 shows

 • CinaZ

  2008 lesz az első év?

 • Adrián

  láttam h vita folyik itt arról, h Anthonynak ilyen rossz énekhangja van… johnnak meg olyanjó hangja… erről csak annyi a véleményem, h Anthonyról olvastam, h az egyik legkülönlegesebb és “egzotikusabb” hanggal rendelkezik a világon, és szerintem cseppetsincs rossz hangja, sőtt! Másrészt aki tényleg az éneket figyeli az rhcp zenékben, az hamar észreveheti, h nem a régi rhcp funkys számai tanusítanak nagy hozzáértést az énekhez, hanem azok a by teh way -californication-os számok inkább… amikben már érződik a dallamosság, a művésziessék, és nem kizárólag a bulizásról van szó… de ki szeretném emelni, h az RHCP eddig minden albumával nagyot alakított… mindegyiknek megvan a maga egyedisége…. és nincs szükség szerintem semmiféle “metallica szerű visszatérésre” mert a nagy visszatérést már megtették akkor, mikor az eléggé félresikerült one hot minute után (NAVARRO KISZÁLLÁSÁVAL) visszatértek egy nagyon kiváló albummal, a californicationnal. SZóval az rhcp ígyjó ahogy van… ha elgondolkodik rajta bárki is… és személyszerint nagyonszeretem, a funkys rhcpt is és a megkomolyodott rhcpt is.. ők játszák.. és amit jáccanak az egyszerűen kiválló:))))) Johnban tényleg tisztelem azt,hogy minden idejét a zenére fordítja … élete a zene.. de arról megint csak nem Anthony tehet, h sajnos még nemkezdték el az újra koncertezéseket… mert minden tagnak megvan a maga dolga.. ezt viszotn nagyon sajnálom. igazán várom h visszatérjenek…. és még arrólannyit, h írtak itt olyat h anthonyt valahogy nembírják.. és nemő kéne az ének mögé hanem John vagy valami ilyesmi… sajnálom ha ígylátja az a valaki-… mert kármennyire is szeretem John munkásságát.. Anthony és Flea a kizárólagos alapító tag, így mégcsak viccből sem mondanék olyat h más legyen az énekes… másrészt az rhcp így lehet ilyen lenyűgözően nagyszerű, h mindenki azt csinálja benen amihez ért…:))))

 • Adrián

  helyesírűsért bocsixD:P

 • Balázs

  nem vicces ez hogy ez a cikk arról szól hogy anthony beszédet mondott obamáról, mosmár pedig arról van szó hogy jó-e így az rhcp ahogy van?:D
  Adrián teljesen egyetértek.:) de a stadium arcadiumot mér hagyja ki mindenki?:D

 • Adrián

  igazad van;) a stadium arcadium is egy nagyon nagyszerű alakítás.. és biztosítok mindenkit, h abban van a legtöbb tudás belesűrítve (charlie, tell me baby, hump de bump… csak az ismertebbek közül:)) bandánkkal rhcp-t játszunk.. és a stadium arcadiumos számok eléggé megizzasztóak…:)

 • Pingback: A Red Hot Chili Peppers kampányol | Funkyforum()