Flea: Még egy év szünet és szólóalbum!


Tegnap került ki a Los Angeles Times oldalára egy friss interjú Flea-vel, amiben többek között azt is elmondta, hogy a Red Hot Chili Peppers jelenleg nem dolgozik új albumon, még mindig pihennek és ez a pihenő két éves, azaz még mindig van egy év belőle. Ha letelik ez az idő újra összejönnek és beszélnek az újrakezdésről.

Emellett beszél a szóló albumáról, amelyen főképp instrumentális dalok lesznek, de énekel Patti Smith is rajta, és elmondja, hogy már nincs meg a Higher Groundban látott plüssállatos nadrágja, mert ellopták.

A teljes interjú tovább után

As fellow L.A. Times blog All Things Trojan reported last night, Michael Balzary — better known as Flea ’round these parts — is indeed a freshie at USC. I interviewed the bassist last week about Hullabaloo, the upcoming benefit concert for the Silverlake Conservatory of Music, which he founded with childhood friend Keith Barry in 2001, and we got a chance to gab about his classes, his upcoming solo work and whether or not things will be resuming with the Red Hot Chili Peppers.

–Margaret Wappler

So you’re taking classes at USC. What brought that on?

I’m glad my music education has developed the way that it has, but it’s so much fun to learn this stuff because I never knew anything. I played trumpet in the school bands. I learned things I liked to play on my trumpet but I didn’t learn why this note goes with this note and why it produces that sound. Or how to create tension in the composition. The Chili Peppers did that in our song structures but all based on emotion and intuition as opposed to knowing the math and academics of it. Knowing the structure is really fun.

What classes are you taking?

I’m taking three: theory, composition and jazz trumpet.

What are you studying in jazz trumpet?

In jazz trumpet, I’m improvising over jazz changes and getting comfortable with that. I’m also studying with a classical guy named Boyd Hood who plays with the L.A. Phil. But the jazz teacher at USC is named John Thomas. Right now he’s having me transcribe a trumpet solo from Lee Morgan off the track “Party Time” from the album “The Procrastinator.”

Do you ever get any students who say, “Why are you here? You don’t need this, you’ve been in a successful band.”

Well, not from people there, but people outside the school have looked at me like, what are you doing? Except for real musicians who understand. I think most people see it as being about commerce –- you only go to school to make money, and you already make money playing music so why would you go to school? It seems backwards but it makes perfect sense to me. My whole musical life has been an educational process and I’m just furthering my education and filling in the blanks. There’s stuff that I want to know that I don’t know.

So, are the Chili Peppers working on a new album?

No, we’re on a major hiatus. It’s a two-year hiatus.

And that was very set? You said, ‘Two years and then we’ll talk about starting again”?

Basically, yeah. We just needed two years. We had our noses to the grindstones so hard for so long. We needed to get away from it and get a fresh perspective on things.

At this point, do you guys have plans to get back together and record something else?

We’re just taking the two years off and seeing where we are at the end of that.

What about solo work for you?

I’ve been making a record at home and it’s nearly done. It’s mostly instrumental stuff but I have Patti Smith singing on it and the choir from the school but mostly it’s an instrumental record. I’m not sure how to describe it but a lot of people have described it as cinematic, like soundtrack music. It’s not really a commercial enterprise, it’s not going to be on rock radio or anything. The record is based on the character Helen Burns from “Jane Eyre.” I love Charlotte Bronte and all of the Bronte sisters.

I’ve got to ask: Do you still have the stuffed animal pants?

Someone stole them. It’s so funny because for years I always lived in crappy little apartments but right when we got the money from signing with Warner Brothers I got to buy a house. I bought a nice house in Los Feliz that I was real excited about. I drove home and the first night at that house, someone broke into my car and stole my bass, my leather jacket and those stuffed animal pants out of my trunk. And I had lived in crappy neighborhoods for so long and never got robbed. As soon as I stepped up, someone took my stuff. I commissioned the girl who made them to make me another pair and I never saw the money or the pants again.

 • Cinaz

  Haat ez rossz de legalább lesz idő összegyujteni a penzt az elso soros Ticketre a Budapesti koncertre 😀

 • maroo

  a felét sem értettem annak amt írt, mert nem vagyok nagy angolos, de valami olyasmi, hogy ő még mindíg/megint jár zenesuliba és azt taglalja, hogy miért jó, meg hogy mások nem értik meg (?)!
  aztán, hogy 2 év szünetet tartanak, csak mert ez kell….
  meg, hogy régen tök csóró volt, meg ilyen szar helyeken élt mégsem fosztották ki, erre leszerződtek a warnerrel, végre vett egy házat és akkor történt, hogy kirámolták a kocsiját gitárostul, kabátostul, gatyástul. (melyik az a gyatya, én nem emlékszem rá!).. adott pénzt annak a csajnak aki anno csinálta, de a pénzt nem látta viszont és a gatyát sem.
  az új album nagyrészt instrumentális, néhol a kórus kornyikál a zenesuliból, meg van ahol patti smith énekel benne. amúgy az egész nagyon fura, mert olyasmi mint valami filmzenelemez. szóval nem az a zúzós, világot meghódítós album, csak kiéli magát.
  mindamellet bazi kíváncsi vagyok rá, mert ahogy amlítette almost done = MAJDNEM KÉSZ ! :)) jupiiii
  várjuk a további fejleményeket

 • psycho

  Mi a pozitív hozzáállás, ha nem ez? lol 😀

 • maroo

  neem, az két különböző dolog ha valaki optimista és ha képzelődik 🙂

 • atika85

  maroo:

 • maroo

  aaaaztakurva !
  hát azért nem emlékeztem rá, mert még nem láttam. háát ez.. ilyet tuti csak Flea hordott az univerzumban. senki még hasonlót sem… ki volt az a beteg barom akinek akkoriban erre volt igénye ?
  ergonómiai szempontból nem túl előnyös….leülsz és egy plüss macska ékelődik a farpofáid közé…..
  de eséskor mondjuk rendesen tompít….

 • psycho

  A fordításhoz még annyit, hogy jár a zenesuliba, de mint tanár. 🙂 Saját szavakkal elmondva kb. azt taglalja, hogy jó dolog a tanítás, mert ő se tudta régen az ilyen zeneelméleti cuccokat, hogy mit kössön mihez, meg minek az eredménye az a hang, amit éppen létrehozott, csak így érzéssel csinálta a dolgokat. Viszont most, hogy tanít, már oké. 😀

  Ja, meg régen kis lakásokban élt, aztán lóvét kaptak a Warnertől, vett egy házat, de már az első estén elcsórták a kabátot, a nadrágot és a gitárt a csomagtartóból.

 • dömsö

  nem tanít, hanem épphogy tanul a USC-n, 3 szakon vagy nemtom minek nevezik ezt ott

 • Daveid

  még 1 év…

 • Cinaz

  Ez érdekes első olvasásra meg igy emlekezesbol en is azt gondoltam hogy tanit 😀 Mert ez tunt természetesnek de tényleg tanul 😮 De akkor hogy jon hozzá hogy a tanári karral zenél? Most a tanári kar 1 főt kiemel a diákseregbol(mondjuk egy zenei iskolan seregrol beszelni :D) vagy lehet o szervezte vagy a szervezoje szervezte ezt az estet es ezert lehetseges

 • psycho

  Jaaaaa, akkor oké. És bocsi. 🙂

 • Zsoca

  Hát én sem nagyon értettem, és csak most tanulok angolt 😛 . Most had kérdezzem meg mert láttam h felmerült bennem e kérdés, h nyáron Bécsben lesz koncert…Most ez igaz vagy nem? És 100 h lesz Pesten is? Mert akkor lehet várok a pestire vagy nem tom. Írjatok légyszi 😀 Köszi
  Sziasztook

 • psycho

  Dehogy lesz, miért lenne? Az állítólagos új album előtt egyszercsak úgy döntenének, hogy “na, csomagoljunk, holnap indulunk turnéra”. Esélytelen…

 • atika85

  Sehol nem lesz koncert, minden csak pletyka, ebből következően kamu. Koncert az új albumig nem lesz (az meg ugye legalább 2-3 év).
  Pestre meg akkor sem fognak jönni amikor mindenhová elmennek. Hiú ábránd egy pesti koncertre várni.

 • Zsoca

  Értem….. Köszi az infót de nagyon

 • atika85

  Egyébként az egyetlen hiteles forrás a hivatalos oldal, ha ott van koncert jelölve akkor lesz koncert, ha nincs, akkor nincs. Nem kell hinni a pletykáknak, ha mi nem tudunk róla, akkor más sem 🙂

 • atika85

  Cinaz:

  Gondolom úgy jön ahhoz hogy a tanári karral zenéljen, hogy egy pöppet híres ember és nem mellesnek jó zenész is 🙂
  Meg ha jól emlékszem ez a zeneiskola az ő érdeme, ő hozta létre.

 • psycho

  Nem mellesnek? 😀 😀 😀

 • atika85

  LOL
  Természetesen mellesleg 🙂