Elektron Music Machines interjú magyarul

Zani elkészítette a múltkori Elektron Music Machines interjú fordításást. És ha már fordítás, tszilard91 jóvoltából jópár Chili dalszöveg olvasható mostmár magyarul is. Az interjúért tovább, a dalszövegekért meg klikk a zászlókra.

„A Red Hot Chili Peppers az egyik legnépszerűbb banda mostanság. John Frusciante nem csak hogy rendkívüli gitárosa a Chilinek, de az elektronikus hangszereket is elvetemülten használja. Számos szólófelvételét áthatja a technológiának az ő ezoterikus módja, amikor a gitárok és a gépek hangját egy lenyűgöző egésszé komponálja.

Úgy hallottam nyaralni voltál, merre jártál?

Egy három napos kiránduláson voltam Angliába tengerpartján. Néhány kedvenc előadóm lépett fel ott, nagyon boldog voltam. Nagyszerű út volt.

A zeneíráson kívül festeni is szoktál. A festés befolyásolta a zeneszerzést?

Az az időszak amikor festettem, igazán felvillanyozott és akkor becsültem meg igazán a zenei tehetségemet. Képeket láttam a fejemben és fogalmam sem volt, hogyan fessem meg őket. Úgy értem a zenénél tudom hogy az hogy néz ki papíron. Átlátom a hangközök kapcsolatait és így tovább. Ugyanennek a képi megfelelőjéhez – mint pl. a perspektívához – nem volt háttértudásom. Ez a technikai alap sokkal pontosabban segíti kombinálni a különböző stílusokat és elérni amit a képzeletem diktál mint ahogyan azt a festéssel tudnám tenni.

Hogy néz ki a stúdiód?

Két főbb stúdióberendezésem van, az egyikben két 24 sávos felvevő és egy API board van, ami a 70es évekbe a The Record Plant stúdióban volt, New Yorkban. A nappalimban van egy 8 sávos magnó és egy neve konzol. Van egy nagyon király küldő felszerelésem is, olyasmi mint a korai digitális hangvisszaverők. Ez a kedvenc helyem a világon.

És gitáros vagy a Red Hot Chili Peppersben is. Mi a feladatod a bandában?

Hát ez leginkább a gitárrészek kitalálását teszi ki. Amikor egy Chili Peppers felvételt készítünk, akkor ez az én elsődleges dolgom. Lehet, hogy írok egy számot úgy, hogy én is énekelek, aztán rájövök, hogy egy jó Red Hot Chili Peppers dal lenne belőle. Megmutatom Anthony Kiedisnek, azt használ fel belőle ami neki tetszik, és szöveget ír hozzá. Egy ilyen demokratikus bandában te csinálod a te részed, és mindenki más is a sajátját.

Mitől különböző vagy hasonló a mi felszereléseinkkel vagy a gitárral dolgozni?

Az, hogy egyenként meg tudom változtatni a hangjegyeket, egy nagyon izgalmas lehetőség számomra. A gitáron ezek a finom változások attól függnek, hogy mennyire nyomod le a húrokat, vagy milyen erősen pengeted őket. A Monomachine-nal és a Machinedrummal gyökeresen változtathatod meg a hangzást hangjegyenként, mégis egy összefüggő gondolatmenetet követve. Ezeknek a gépeknek a funkciói és a kreatív gondolkodás között elképesztő összefüggés van.

Van a Monomachine-nak és a Machinedrumnak bármilyen más tulajdonsága, ami felkeltette az érdeklődésedet?

Az Elektron készülék segített rájönni új dolgokra a paraméterek kapcsolatairól. Szerintem jó dolog megtanítani az agyadat, hogy vizualizáljon valamit, aztán megtartsa azt a képet. Mint amikor egy hangot hallasz a fejedben és kitartod amíg meg nem találod a gépen azt, amelyiket pontosan keresed. Jó, hogy az Elektronnal látod magad előtt kikristályosodni és létrejönni az ötleteket.
Az egymáshoz nagyon közeli és jól szervezett paraméterek összetett gondolkodásra késztetnek. Az én anyagaim olyan szervezetlenek szoktak lenni, hogy mindig ilyen-olyan modulokat keresek hozzájuk. Úgy értem, nem lennél képes egy sakkjáték logikáját és lehetőségeit meglátni, ha a kockák egy egész szobára kiterjednének. Csak azért látod tisztán a játékot, mert egy kis táblán van előtted. Az, hogy látom a lehetőségek sokaságát egymás mellett, segít tisztábban látni az egész felépítését és felfogni a sok paraméter kölcsönhatását egyszerre.

Hol tartod az Elektron felszerelésedet? Van állandó helye a stúdióban?

Az mindig változik. Lehet a földön, a nappaliban, vagy a hálószobámban is. A Monomachine-t nyaraláskor is magammal vittem. Tök jó, hogy csak fekszel az ágyban, és akár 15 órán keresztül írhatsz zenét.”