Észak-amerikai turné

Mióta a Red Hot Chili Peppers megfordult Zágrábban, nem is nagyon foglalkoztunk a turné további alakulásával, pedig történt jó pár érdekes dolog az újabb koncerteken. Az együttes visszatért Észak-Amerikába, és idén már ki sem mozdul onnan. Sajnos újabb koncert dátumok még nincsenek, de reméljük jövőre visszatérnek Európába.

Az újabb koncertek setlistjei is a már megszokott vonalon mozognak, nem nagyon változtatott a banda a jól bevált számokon, van itt The Power Of Equality, Suck My Kiss, Me & My Friends, Snow ((Hey Oh)), Higher Ground, Tell Me Baby, és még sorolhatnám órákig. Viszont a sokkal érdekesebb, és lényegében ennek a posztnak a fő témája, a „részletelgetés”.

Aki volt Zágrábban, az biztos felfigyelt pár ismerős hangra az Under The Bridge előtt,  hiszen Josh eljátszott pár hangot a Road Trippin’-ből. A dolog az első pár alkalommal mókás, később inkább bosszantó, de még így is sokkal több mint a semmi, hiszen ezeket a számokat valószínűleg tényleg nem fogják soha eljátszani. A legjobb és egyben legbetegebb példa erre még Tel Avivban volt, amikor belekezdtem a My Lovely Manbe, majd egy perc után abbahagyták, pedig felrobbant a stadion. Ennél nagyobb szemétséget nehéz elképzelni, sajnos már egyáltalán nem poén. És azóta ez tovább fokozódott, majdnem minden koncerten előfordul, hogy belekezdenek egy szinte soha nem játszott dal elejébe, de pár másodperc után abbahagyják. Volt Love Of Your Life-ot, Quixoticelixer, Funky Crime, legutóbb pedig Apache Pose Peacock, de még egy Dot Hacker számba is belekezdett Josh (Quotes), és egyiket sem játszották végig.

Mondjuk ezt a szokást nem Josh hozta a zenekarba, régebben is mániája volt a Red Hot Chili Peppersnek részleteket játszani olyan számokból amiket soha, vagy nagyon régen játszottak. Személyes példa erre, a 2006-os bécsi koncert, amikor a C’Mon Girl vége csapott át Nevermindba. De a John ideje alatt a Dosed is visszatért többször, és még Dave Navarro is kezdett bele számokba, amiket végül nem játszottak el (Come As Are, mondjuk ezzel lehet jobban jártunk).

Egyébként számomra az is meglepő, hogy nem játsszák a b-side dalokat, pedig lényegében egy új albumnyi számot adnak ki, illene párat felvenni a setlistbe (legalább a Long Progressiont).

Tanulság? Az nincs. remélem Josh előbb utóbb megtanulja ezeket a számokat, és nem csak fél perceket kapunk. Már úgy is említette, hogy a Jungle Mant szeretné játszani.