„Nem is kérdéses- ez egy új kezdet”

A fordító angyalunk, Eszta megint kitett magáért, friss interjú Anthony-val, magyarul.

Exkluzív: a Red Hot Chili Peppers visszatérő albuma

„Nem is kérdéses- ez egy új kezdet,” mondja Anthony Kiedis, a Red Hot Chili Peppers énekese a banda új albumával kapcsolatos első interjújában.  Az „I’m With You”-t a Warner Bros. adja ki augusztus 30-án. „Igen, a nap még csak most kezd kisütni.” A 2006-ban kiadott duplalemezes Stadium Arcadium óta a Rick Rubin által kiadott I’m With You  az első stúdióalbuma a Los Angeles-i kvartettnek. A 14 számos lemez Josh Klinghoffer, az új gitáros debütálása is egyben, aki 2009 őszén csatlakozott a zenekarhoz, miután John Frusciante elhagyta azt. Utóbbi gitáros döntő szerepet játszott mind zeneszerzőként mind zenészként az együttes legsikeresebb albumain, beleértve az 1991-es Blood Sugar Sex Magiket és az 1999-es Californicationt.  Miután kilépett, Kiedisnek és a basszusgitáros Flea-nek megvolt „ az az ösztönös érzés,” meséli az énekes. „Van még egy s más a tarsolyunkban. Életben akartuk tartani a Red Hot Chili Pepperst, de csak akkor és úgy, ha méltó az eddig megélt sikereinkre.

„Volt pár érdekfeszítő beszélgetés,”folytatja Kiedis, „hogy most valaki ismeretlent keressünk a megüresedett helyre, vagy talán van valaki a hátsó kertben, aki pont megfelelne.” A 31 éves Klinghoffer  már veterán ami a háttérzenélést illeti;  készített lemezt, illetve turnézott többek közt Beckkel, PJ Harveyval és Trickyvel is. John Frusciante-nak is barátja, több szólóalbumán is szerepel, és a Chili Pepperst legutóbbi világ körüli turnéjára is elkísérte, plusz egy gitáron és billentyűkön közreműködve.

„Úgy éreztem, megvan hozzá a kellő tapasztalatom,” jelenti ki Klinghoffer legelső sajtótájékoztatóján Kiedis mellett ülve a kanapén, az énekes malibui otthonában. „Nem igazán volt arra szükség, hogy beilleszkedjem.  Egyszerűen olyan emberekkel zenélek, akiket csodálok, és akikkel évek óta barátok vagyunk.”

„Josh nem szűkölködött a rámenőségben,” jegyzi meg Kiedis. „A hangja ugyanolyan domináns az albumon, mint bármelyikünké.” Ez a szó szoros értelmében igaz. Gitár- és billentyűjátékán kívül háttérvokáljával is hozzájárult az új album hangzásához. És persze zeneszerző is, csakúgy mint Kiedis, Flea, és a dobos Chad Smith.

Az album első kislemeze, a „The Adventures of Rain Dance Maggie” kemény popos kiforgatása a klasszikus chilis funknak, borzongató basszusfutamokkal és ütemet diktáló diszkóritmussal a refrénben, ami a hetvenes évekbeli Rolling Stonesra emlékeztet.  Az igazat megvallva  Flea a zengő élénkségű I’m With You-t jellemző  kölcsönhatásokat  – a szabad zenélés kutatásának, a gitárjátékok részletes szerkezeti felépítettségének és a dalok  igényesen megírt fülbemászó részeinek keverékét olyan dalokban, mint a „The Monarchy of Roses”, a „Factory of Faith”, és a „See You Around” – olyan klasszikus Stones-albumokhoz hasonlítja, mint az „Exile on Main Street” és a „Tattoo You” amiket szinte vallási áhítattal hallgatott, miközben az új anyag készült 2009-ben és 2010-ben.

„Egy érzésről és egy dalról szól,” elemzi Flea a Chili és a Stones hangzása közti kapcsolatot, „azokról szól, akik megölelik a dalt egy pillanatra, nem a riffekről.”

A Chili Peppers jelenleg próbál és azt tervezik, hogy hosszasan fognak turnézni az I’m With You-val. „Örökké,” ahogy Flea fogalmaz.  „Felismerem, mikor írunk középszerű dolgokat, és mikor jó az, amit összehozunk”, teszi hozzá Kiedis. „Alig várom, hogy kivigyük a világba, és játszhassunk.”