„Ez most valami más”

Chad a SPIN.com-nak adott egy rövid interjút, amiben érdekes dolgok kerülnek szóba az új albummal kapcsolatban. A fordítás természetesen megint Esztának köszönhető.

Miután véget ért a 2007-es pihenő és sikeresen átvészelték a gitáros, John Frusciante, távozását, a Red Hot Chili Peppers újra stúdióba vonult és az új albumon dolgozik, ami remélhetőleg jövő tavasszal jelenik meg.

A még mindig névtelen album elkészítéséhez Anthony Kiedis, Flea és Chad beszervezték a háttérgitáros Josh Klinghoffert vezető pozícióba, és újra összeálltak a már régóta producerükként dolgozó Rick Rubinnal. „Megbízunk benne” mondta a dobos Chad Smith a SPIN.comnak a Rubinnal való munkáról. „Mindig kész segíteni, ha eljátszol neki egy számot, amin már régóta dolgozol- meghallgatja és objektíven véleményez, mert érzelmileg nem kötődik a dalhoz úgy mint te.”

Az ember arra számít, hogy a zenekar a jól megszokott funk-pop hangzást veszi alapul az új LP-hez. Smith azonban azt nyilatkozta, hogy Flea- aki nemrégiben Thom Yorke bandájával, az Atoms For Peace-szel turnézott – újabban zongorán megkomponált dallamokkal járul hozzá a zeneszerzéshez. „Ez most valami más” meséli Smith. „Elég széles most a skála.”

Smith még azt is hozzáteszi, hogy a banda néhány afro-pop stílussal is kísérletezik, melyet Flea és Josh kirándulása a nigériai Lagosba és Etiópiába, valamint saját új keletű megszállottsága (melynek tárgya The Afrosound of Colombia, egy kevéssé definiálható összeállítás) inspirált.

„Tiszta őrület az a cucc”, mondta Smith. „Egyszerűen mások az ütemek; nem az a tipikus nyugati fajta négy-negyed. Ragályos az a ritmus.”

Persze ez nem azt jelenti, hogy a következő Chili Peppers egy az egyben egy Fela Kuti utánzat. „Nem lemásolni akarjuk, csak kipróbálni magunkat ebben is. Remélhetőleg előhozakodunk valami újjal.”